Gjesteblogg. Ruset på boligdrømmer

Forelsk deg gjerne, men hold hodet kaldt.  Her gir vår gjesteblogger interiørarkitekt Trond Ramsøskar deg nyttige tips om hvordan du skal forberede deg til visning og hva du skal være obs på  i forhold til boligens planløsning, potensiale og oppgraderingsbehov.

Din viktigste investering.
Boliginvesteringen er den største og viktigste investeringen de fleste av oss gjør. Beløpet vi skal ut med får oss til å glippe med øynene. Likevel lar mange seg styre av følelser. Med det mener jeg at de stiller uforberedt på visning, liker det de ser og leverer bud neste morgen. Dagens Næringsliv meldte 4. juni at én av fem bruker mindre enn 30 minutter på visning. Drømmen trumfer alt annet.

Bilde1-DN-uten-hånd-Copy1

Dette er årsaken til at det har vokst frem et marked for styling av boliger og servering til potensielle kjøpere. Det dreier seg om å pynte salgsobjektet og å skjule feil og mangler. Vær derfor kritisk. Drømmer er bra, men alene er de et dårlig beslutningsgrunnlag.

Jeg tror at 30 minutter på visning kan være nok – forutsatt at du har gjort hjemmeleksen din. Skriv ut plantegningen som ligger på FINN og sett deg grundig inn i den. Da kan du gå analytisk til verks under visningen:

1. Kartlegging
Bruk plantegningen som du skrev ut før visningen. Gå fra rom til rom, vurder nøye og ta bilder av gulv, tak og vegger. Husk å notere.

  • Tilfredsstiller planløsningen behovene dine?
  • Hvilke vegger kan flyttes om du ønsker det, dvs. hvilke er bærevegger og hvilke er lettvegger?
  • Er det heltre, parkett eller laminat på gulvet?
  • I hvilken stand er veggene og taket? Er det snakk om strie som må helsparkles?
  • Hvor er lamper og stikkontakter plassert?
  • Hva er status mht. varmekabler?
  • Er det membran på badet?
  • Er det høye eller lave vinduer? Hvor gamle er de?
  • Er boligen tilstrekkelig isolert?

Vær oppmerksom på at mange rom har vinkler og kroker som kan gjøre møblering vanskelig. En enkel lasermåler er derfor en god investering. Du får den til en overkommelig pris, og ved hjelp av den kan du forsikre deg om at møblene og bildene dine virkelig får plass. Husk at øyemål kan bedra.

2. Vurdering
Etter kartleggingen tar du stilling til hvor mye du må investere i tillegg til kjøpesummen. Del vurderingen i to:

  • Hva er tvingende nødvendig å gjøre for at du skal kunne flytte inn? Hvor mye vil det koste?
  • Hva må til for at du skal bli helt fornøyd? Kan arbeidet og utgiftene fordeles på flere år, eller må du ta hele kostnaden på én gang?

Dersom det er aktuelt å innrede råloft eller råkjeller, skal du være på vakt. All erfaring tilsier at det koster rundt 15 000 kroner pr. kvadratmeter å innrede slike arealer, og her er fallgruvene mange: Fuktsperrene må være gode nok, og det samme gjelder isolasjonen. Dreier det seg om en kjeller, må takhøyden være tilstrekkelig. Det betyr at du risikerer å måtte grave ut – det er ikke billig. Tommelfingerregelen tilsier at prisen for 100 kvadratmeter blir rundt 1,5 millioner kroner. Lar du deg rive med i budrunden, kan du blir sittende med et råloft som du ikke har penger til å innrede.

Vær spesielt oppmerksom på badet. Her er du avhengig av profesjonell hjelp, og arbeidet blir som regel kostbart. De fleste ønsker høy standard, og i følge tommelfingerregelen må du budsjettere med 30-50 000 kr pr kvadratmeter, avhengig av standard.

3. Beslutning
Når analysen er ferdig, kan du vurdere om du skal by på boligen – og i tilfelle hvor mye. Trekk en nøktern konklusjon. Jo mer som skal til for at boligen skal bli slik du vil ha den, jo mindre attraktiv bør den være for deg. Velger du likevel å by, må du i budrunden ta høyde for den kapitalen du trenger til oppussing.

Vær glad i boligdrømmen din, men hold samtidig hodet kaldt. Forelskelse ved første blikk er ikke nok. Hvis du får ubehagelige overraskelser ved innflytting, hjelper det lite at megleren klarte å skape en atmosfære i boligen som traff deg midt i hjertet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *