Du har sikkert lest rådet om ikke å vise megler finansieringsbeviset ditt når du skal kjøpe en bolig. Det er et klokt råd, og det er gode grunner til at det er slik.
Til og med meglerne selv og deres organisasjoner sier det samme. Årsaken er selvsagt at når du skal forhandle viser du ikke frem kortene på forhånd. Det vil svekke din forhandlingsposisjon vesentlig og kan brukes av megler til å presse prisen høyere opp.
Når du har gitt bud på en bolig, er det meglers plikt å sjekke finansieringen. Det er det innarbeidede rutiner for i markedet:
Megler får oppgitt en kontakt i banken din når du gir bud. Han eller hun ringer vedkommende, oppgir hvilket beløp du har gitt budet på og spør om du er i stand til å betale dette. Bankfunksjonæren svarer ja eller nei på dette. Da er finansieringen bekreftet.
Noe mer enn dette bør absolutt ikke skje i denne kommunikasjonen. Det skal ikke røpes hvor din finansielle grense er eller hvor mye du er i stand til å betale for en bolig. Dette vil jeg gå ut i fra at de fleste som jobber med boliglån i bankene er klar over.
Allikevel vil jeg råde deg til å snakke med din bank kontakt om dette og forsikre deg om at det aldri vil bli oppgitt hvor langt du kan strekke deg i en budrunde.
Hør bare hva jeg opplevde her om dagen:
Slik oppførsel svekker tilliten til hele boligkjøpsprosessen og ikke minst eiendomsmegler standen. Det er etter min mening i strid med det vi kaller god meglerskikk.
Jeg har lett etter hva Eiendomsmeglerforbundet råder til i disse sakene.
Jeg fant dette under Boligbud 5 (fra 2016):
Tips:
Jeg ville ikke latt megleren se finansieringsbeviset så lenge budrunden pågår. Hvor mye du kan finansiere, trenger ikke være kjent for megleren før etter at du får aksept, eller etter at andre konkurrenter har gitt seg.
Dette er for puslete. “Trenger ikke å være kjent”? Nei det SKAL IKKE være kjent i det hele tatt.
Her bør det lages klare regler. Som fastslår at det ikke er lov og i strid med god meglerskikk å fiske etter slike opplysninger.
Jeg tar forbehold om at det er kommet noe mer klargjørende etter 2016. I så fall blir jeg happy.
Selv om det ikke finnes klare lovregler, er det klart kritikkverdig å bruke sin makt som megler til å svekke din forhandlingsposisjon. Opplever du noe slikt vil jeg råde deg til å sende en klage til faglig ansvarlig eller daglig leder på meglerkontoret. Det endrer kanskje ikke din sak, men du kan hindre at andre blir utsatt for slik uverdig oppførsel.
Kort oppsummert:
- Vis aldri finansieringsbeviset ditt til en salgsmegler
- Snakk med bank kontakten din og forsikre deg om at det aldri skal oppgis til megler hvor mye du kan finansiere.
- Opplever du at det er blitt spurt om hvor høy finansieringen din er, send en klage til meglerkontoret .
Hva om du har flere finansieringskilder. Dvs. egenkapitalen din og om du låner penger fra foreldre i tillegg til det du låner i banken. Megler vil vel gjerne ha en samlet totalbilde på at du kan finansiere det du legger inn bud på. Hva gjør du da. Da er det vel ikke bare for megler å ta en telefon til banken.
Det vanligste er at banken har oversikt over finansieringen din. Egenkapital og andre finansieringskilder er jo grunnlaget for å få lån, så da har banken som oftest tilgjengelig informasjon om det og kan bekrefte. Men jeg har opplevd noen ganger at finansiering må bekreftes på andre måter. Ved bankutdrag, bekreftelse fra arbeidsgiver eller selskap hvis pengene skal komme derfra osv.
Det er opp til selger om han eller hun vil godta bekreftelsen hvis den er fra flere kilder. Et problem ved å vise et bankutdrag for eksempel er at da kan det komme frem hvor mye penger du har til rådighet, hvis du for eksempel skal betale med oppsparte midler. Det ordner seg som regel på en eller annen måte. Men det aller, aller vanligste er at banken bekrefter. Og som selgere og meglere foretrekker.