Hva du bør se etter i eneboliger? Fra renoveringsobjekter til velholdte hjem

Akkurat nå jobber jeg med flere kunder som skal kjøpe enebolig.  Det har satt meg på tanken om å dele noen inntrykk fra eneboligmarkedet og gi deg som ønsker deg en enebolig noen tips.

Når du vurderer å kjøpe en enebolig, er tilstandsrapportene helt avgjørende for å forstå hva du faktisk kjøper. Uten disse rapportene ville mange boliger sannsynligvis blitt solgt til høyere priser enn de faktisk er verdt, noe som kunne gitt kjøpere ubehagelige overraskelser etter overtakelse. Takket være den nye Avhendingsloven og mer grundige tilstandsrapporter, blir det nå langt vanskeligere for selgere å skjule alvorlige feil og mangler. Selv om det dessverre viser seg at like mange klager på boligkjøpet nå som tidligere.

Nedslitte boliger som er utgått på dato

Enkelte eneboliger fremstår som tydelige oppussingsobjekter. Det er ofte snakk om hjem som ikke har blitt oppgradert på 15-20 år, kanskje fordi eierne har blitt eldre og ikke hatt muligheten til å holde dem ved like. Disse boligene kan være et kupp for unge kjøpere med pågangsmot og drømmen om å skape sitt eget hjem. Men husk, det krever både kapital og praktiske ferdigheter å gjennomføre en totalrenovering.

Selv om slike renoveringsobjekter kan bli flotte hjem for nye generasjoner, er det også et tankekors at noen kanskje har bodd i disse husene i mange år uten muligheten til å oppgradere. Kanskje hadde det vært bedre å selge boligen tidligere og flytte til noe mer håndterbart? Å bo i et hjem som stadig forfaller kan tenkes å være både fysisk og mentalt krevende, selv om det i bunnen sikkert ligger mye mye kjærlighet til huset.

Boliger som er pyntet på, men hvor grunnleggende bygningsdeler er glemt

Andre boliger kan se pene og velholdte ut ved første øyekast, men tilstandsrapportene avslører ofte at viktige bygningsdeler som drenering, tak, vinduer eller bad er i dårlig stand. Selv om det er forståelig at man ønsker å modernisere innvendig, er det essensielt å prioritere de grunnleggende strukturelle elementene først. Når disse er i god stand, kan kjøperne føle seg trygge på at de ikke må bruke store summer på basale reparasjoner før de kan begynne å innrede og gjøre boligen til sin eget.

Velholdte eneboliger

Å vedlikeholde en enebolig krever både tid og penger. Det anslås at årlige vedlikeholdsutgifter for en vanlig enebolig ligger på mellom 40.000 og 50.000 kroner. Selv om vedlikeholdet ofte gjøres i bolker, blir boligeiere rådet til å sette av et beløp hvert år. De fleste av oss gjør nok ikke dette, men det er lurt å ha tilgang på ekstra lånekapital for å sikre at huset jevnlig holdes i god stand.

De fleste eldre boliger som selges vil ha noen merknader i tilstandsrapporten, men det er stor forskjell på om taket er tett, kjelleren er tørr, og badet kan brukes i mange år uten å måtte renoveres. Slike boliger er eksempler på godt vedlikeholdte hjem hvor du kan fokusere på oppussing og estetiske endringer uten å bekymre deg for store uforutsette utgifter.

Hva du bør tenke på før kjøp av en enebolig

Når du vurderer å kjøpe en enebolig er dette med standard og vedlikeholdsbehov noe av det viktigste du må tenke på og undersøke.  Er det en bolig med stort renoverings- eller vedlikeholdsbehov, er det essensielt at du har en klar forståelse av hva du begir deg ut på. Tilstandsrapporten og annen tilgjengelig informasjon bør granskes nøye, slik at du vet hva du kjøper før du gir bud.

Jeg hjelper deg gjerne med denne prosessen. Med min erfaring og kunnskap kan jeg bistå deg med å kvalitetssikre eneboligen du ønsker å kjøpe. Så langt jeg kjenner til har ingen av mine nesten 1.000 boligkjøpskunder hatt grunn til å klage på boligen etter kjøpet.

Det er fordi vi sjekker ALT – ALLTID og ikke gir oss før vi har fått tilfredsstillende svar på uklare forhold.

Håper tipsene mine var nyttige.

Trenger du bistand og vil sikre deg et trygt kjøp er jeg her for deg!

Foto:  www.friberg.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *