Nytt år, nye muligheter. Har du planer om å begynne eller omstarte boligjakten din nå etter årsskiftet? Her får du noen noen tips om hva du bør være spesielt oppmerksom på.
Nye regler for boligsalg og nye tilstandsrapporter er innført fra 1.1.22.
Selger har større forpliktelser til å legge frem opplysninger om eiendommen og tilstandsrapportene blir mer detaljerte og konkrete i forhold til å avdekke risiko og kostnader. I tillegg kan ikke boligen lenger selges med forbehold “som den er” eller “as is”. Og det kan gis kompensasjon for skjulte feil og mangler som overstiger kr 10.000,- . Ikke 5% av boligens verdi som var rettspraksis tidligere.
Alt dette gjør at selger – og megler – må skjerpe seg og at de aller fleste boligsalg vil inneholde en detaljert forskriftsbestemt tilstandsrapport. Det vil medføre alt for stor risiko for selger å legge ut en bolig uten tilstandsrapport. Han eller hun må bite i det sure eplet og bekoste denne.
Alt dette er positive endringer for kjøper. Målet er en tryggere bolighandel.
Samtidig må du være oppmerksom på at kjøpers undersøkelsesplikt er blitt lovfestet. Det forutsettes at du som er kjøper har lest alt og kjenner til alle opplysninger som blir fremlagt om eiendommen. Du må forstå hva som står i tilstandsrapport og salgsoppgave og ha stålkontroll på hvilken økonomisk risiko du påtar deg ved kjøpet.
Det er derfor viktigere enn noen gang at du ikke har noen ubesvarte spørsmål om boligen og omkringliggende forhold, og ikke minst boligens tilstand.
Husk også på å sjekke at tilstandsrapporten som er lagt ved salgsoppgaven, følger de nye forskriftene og ikke er av gammel modell. Er du i tvil, kan du gjerne spørre meg.
Nye boligsalgsregler kan påvirke markedet
Det er spekulert om de nye reglene vil påvirke prisene og markedet. Noen mener nei, andre mener at det kan skje til en viss grad.
Tenk deg en enebolig eller litt mer komplisert bolig.
Kan det hende at du som kjøper blir mer skeptisk til å betale prisantydning eller høyere hvis det er avdekket og beskrevet flere negative forhold i tilstandsrapporten?
Jeg tenker at det kan skje og at det kan påvirke salgsprisen. Eller at noen boliger blir vanskeligere å selge.
Vær klar over at noen bemerkninger i tilstandsrapporten kan virke mer dramatisk enn det virkelig er. Når jeg hjelper kjøpere med å vurdere boliger må jeg ofte avdramatisere forhold som taktsmannen påpeker. Kanskje det ikke er så farlig som det virker på papiret? Dette tror jeg det blir mer behov for fremover.
Jeg er derfor glad for at jeg har fått med meg en samarbeidspartner som er bygningskyndig og som gir bistand akkurat på dette området.
Min markedskunnskap og erfaring fra eiendomsmeglerfaget og hans erfaring og kunnskap på det bygningskyndige, vil vi gi deg en god og realistisk vurdering av boligens tilstand og hva det vil koste å pusse den opp. FØR du gir bud.
Takstmann skal riktignok, i tilstandsrapporten, angi kostnader for elementer som har tilstandsgrad 2 og 3. Men disse tallene har så stort variasjons spenn at de blir vanskelige å planlegge etter. Det er mer et varsel om at dette er noe som koster penger nå eller i fremtiden.
Poenget er, at for å gjøre en trygge bolighandel, skal du ikke ha et eneste ubesvart spørsmål når du gir bud. Og oppussingsbudsjettet må være være avklart. Da vil du få den drømmeboligen du har ønsket deg.
Å få litt hjelp til dette er absolutt noe å spandere noen få tusenlapper på når du gjør en av livets største investeringer. Spør du meg:)
Les også: Ikke la boligdrømmen bli et mareritt
Det vil bli dyrere å eie bolig⠀
Jeg vil absolutt ikke skremme noen fra å kjøpe sin egen bolig. Vi er milevis fra at det er mer lønnsomt å leie enn å eie. Men det forventes renteøkninger fremover. Selv om vi er en liten bølgedal med ny Koronabølge akkurat nå vil økonomien blomstre opp igjen. Ifølge sentralbanksjefen og andre eksperter.
Styringsrenten er allerede satt opp med 0,25% i desember. Personlig har jeg mottatt melding om at renten på mitt boliglån har økt med det samme. Flere økninger er planlagt utover i 2022.
Strømprisene behøver jeg ikke å omtale, alle er sørgelig klar over at disse er høye for tiden. Det påvirker din personlige økonomi. Og – valgene du tar ved kjøp av bolig. I tillegg til høyere driftskostnader må du kanskje investere energisparende tiltak i den nye boligen?
Så mitt råd er å tenke litt fremover. Selv om du kan finansiere et visst beløp er det ikke sikkert du har lyst til å leve med et veldig stramt budsjett. Ikke betal for mye og vær realistisk!
⠀
Pandemien er ikke over, men boligmarkedet vil ikke stoppe opp, det vet vi etter 2 år. Men det forventes at den største korona effekten på volum har gitt seg. Folk har flyttet mye. Derfor vil nok volumet av omsetninger stabilisere seg.
Og det spås et balansert marked fremover med prisøkninger fra 2,5 til 4%. DET er en positiv nyhet.
⠀
Det er ikke mulig å si nøyaktig hva som vil skje, selv i den nærmeste fremtid. Slik er det også for boligmarkedet. Derfor følger jeg nøye med på utviklingen. For å være i stand til å gi de beste rådene.
⠀
FOR UANSETT HVA SOM SKJER:
⠀
Det blir aldri feil å kjøpe den rette boligen til riktig pris👍
⠀
Leave a Reply