Er det noe vits i å bruke mye tid på valg av eiendomsmegler?

Mange av de jeg kommer i kontakt med om hjelp til boligkjøpet, har ikke valgt en megler til å selge boligen sin enda.  Da tipser jeg dem om hva de bør legge vekt på når de skal velge megler.  

Kanskje har de allerede kontakt med en megler de synes bra om, men de tør ikke hoppe rett inn i et samarbeid med vedkommende?

Man jo innkalle flere må vite!  Nettet flommer over av tips om å innkalle minst 3 – 4 stykker til møte og be om tilbud.  Eller du kan velge en av de mange nettsidene som lover å plukke ut den megleren som gir deg best mulig pris på boligen.  Utrolig mange aktører som skal leve av folks meglervalg forresten 🙂

Hva er viktigst når du skal velge megler?

Å velge den som lover å selge boligen til den høyeste prisen eller den som har den billigste prisen for tjenesten?

Vet du hva, jeg har ikke svaret.

Tilbudet kan være pakket inn på en slik måte at du ikke klarer å sammenligne prisene og verdivurderingen kan være satt taktisk med henblikk på å fange oppdraget.

Alle meglerne påstår at de kan oppnå høyest mulig pris.

Og vet du hva, jeg tror det er sant !   I et marked med stor etterspørsel og regler om budgivning som følger auksjonsprinsippet, nemlig at folk byr over hverandre, er det faktisk ingen kunst å oppnå høyest mulig pris.

Boligsalg i dag går på skinner med godt utdannede meglere, regulerte rammer fra myndighetene, digitaliserte systemer og nettbasert markedsføring.

Derfor skal det mye til for å velge helt feil megler til salgsoppdraget ditt.  Med mindre det er et ufyselig menneske som skyver folk fra seg eller er utrolig sløv i kundeoppfølgingen.

Visste du forresten at eiendomsmeglere bruker veldig mye av tiden sin til å skaffe seg salgsoppdrag?

Det sier seg selv, når vi vet at de aller fleste tilbyr gratis verdivurderinger og går på masse kundemøter uten å få salgsoppdraget.   Konkurransen er beinhard både mellom hver megler internt i hvert selskap og mellom meglerkjedene.

Hvem betaler for at en megler skal slå ut konkurrenten på andre siden av gata ?

Jo, du gjennom honoraret du betaler når du skal selge en bolig.

Jeg vil påstå at tidsbruken med å skaffe salgsoppdrag er sterkt medvirkende til at mange oppfatter at det er dyrt å selge en bolig i dag.  Du slipper neppe unna med mindre enn ca kr 80.000, alt iberegnet.

Det produktive arbeidet ved et salg i stor grad digitalisert og standarisert med unntak av salgsoppgaven som tar litt tid for å få med alle viktige opplysninger og malende beskrivelser av området og boligen.  Men som sagt, tidsbruken for å skaffe salgsoppdrag og markedsføring av meglerkjeden må også tjenes inn.

Hvordan kan meglertjenester bli billigere mon tro?

Selge selv løsninger har foreløpig ikke slått an i særlig grad.  Du må gjøre mye arbeid selv og ikke minst må du ta hele ansvaret selv.  Med en megler på laget får du en å dele ansvaret med. Megler er blant annet ansvarlig for å påse at selgers opplysningsplikt blir overholdt.

Så jeg anbefaler sterkt å bruke en megler når du skal selge.

En kombinasjon av digitale løsninger hvor du gjør noe selv men hvor  megler er en aktiv rådgiver og ditt sikkerhetsnett, kan være fremtidens løsning.  Kanskje får du ikke den “luksus” å kunne invitere flere meglere hjem for å se på boligen og gi deg tilbud.  Men du får et effektivt og godt salg til høyest mulig pris.  Prisen er det nemlig kjøperne og markedet som bestemmer, ikke megleren.
Konseptet Samsolgt fra DnB er inne på sporet her. Jeg har ikke prøvd det selv og har heller ikke hatt kunder som har brukt det, men for meg ser selve konseptet veldig bra og trygt ut.

Men tilbake til utgangspunktet, bør du bruke mye tid på å velge deg en megler til salget ditt?

Det er helt opp til deg.  Noen liker å sjekke masse tilbud før de kjøper noe, andre vil ha det enkelt.  Men når du skal selge bolig skal du kanskje også kjøpe bolig.  Og du skal definitivt flytte til slutt.  Da blir det mye å holde styr på.  Og det å bruke masse tid på å velge en megler kan være lite effektivt, og kanskje også unødvendig.

  • Kanskje kjenner du til en megler som har solgt mye i ditt nærområde?  Sjekk ut vedkommende.
  • Eller be inn et par lokale meglere dersom det føles nødvendig.  Spør naboer og kjente om hvem de har brukt?
  • Spør gjerne meg om råd og anbefalinger. Jeg kjenner mange og anbefaler aktuelle meglere ut ifra hvem jeg tror de vil ha best kjemi med dem. Helt uavhengig av hvor de jobber.

Det er nemlig trygghet, et trygt og ordentlig oppgjør som folk setter som viktigste kriterium når de skal velge megler, ifølge en Eiendomsundersøkelsen fra finn.no .

God kjemi med megler ble også nevnt som en viktig faktor.

Høyest mulig pris er ikke lenger på førsteplassen:

Ikke fordi folk ikke vil ha det, men kanskje fordi folk antar at selve måten å selge en bolig på sørger for dette?

Ikke glem at du skal finne kjøper til boligen din

Husk også at kjøpere skal forholde seg til megleren du velger.  Megler “Smekk” og “Kjekk og Grei” passer kanskje ikke så godt til de kjøperne som er målgruppen for din bolig?  Jeg opplever ofte at mine kunder blir tilbakeholdne med å by på en bolig fordi de ikke stoler på megleren eller føler at han gir unnvikende og negative signaler.

For eksempel:

Du skal ikke tro at du får denne til under prisantydning, her kommer det til å ta av !
eller
det har jeg ikke tid til å svare på, du får lese salgsoppgaven …..

Derfor:
Still et kontrollspørsmål til megleren du vil til salget ditt :

Hvordan forholder du deg til og følger opp interessentene til boligen min?

Lytt til svaret og kjenn etter om det høres troverdig ut.

Det er nemlig kjøperen som skal betale for boligen din, ikke megleren!

Lykke til!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *