Rom som ikke er godkjent for varig opphold er ikke noe problem

I årets julekalender har jeg utfordret meg selv.   Jeg skal skrive 24 korte og treffsikre blogger om boligkjøp.  Som styrker din bevissthet rundt det å være boligkjøper og avslører en del myter og feiloppfatninger. 

5.desember

Rommene er ikke godkjent til varig opphold, men selger har benyttet dem i alle år uten problemer.

Lignende formuleringer finner du ofte i salgsoppgaver eller som muntlig utsagn fra megler.

Er dette riktig og forsvarlig?

Svaret er NEI

Rom som ikke er godkjent for varig opphold er en såkalt ulovlighet.  Det kan være en kjellerstue, en hybel eller soverom i kjeller eller på loft.  Som er etablert med utgangspunkt i en kjellerbod, et råloft eller lignende, og hvor det ikke er søkt kommunen om såkalt bruksendring.

Tidligere ble dette ofte ikke avdekket, fordi realitetene ble pakket inn i snirklete formuleringer i salgsoppgave eller takst. Eller ikke nevnt i det hele tatt.  Nå er det pålagt ved Forskrift å omtale dette i takstmannens tilstandsrapport. Dermed har fokuset på dette heldigvis blitt større.  Det kan se ut som om det blir stadig vanskeligere å selge boliger med ikke godkjente rom, i alle fall uten at det fører til en  lavere salgspris.  Årsaken er at stadig flere oppdager at ikke godkjente rom pålegger kjøper en risiko. Og i tillegg en kostnad hvis han eller hun ønsker å rette opp i forholdene ved å søke bruksendring etter kjøpet.

I teorien kan kommunen komme på tilsyn i boligen og pålegge bøter ved mistanke om ulovligheter. avdekkes.  Det skjer veldig sjelden i praksis, selv om jeg i det siste har hørt om kommuner som har begynt å lese salgsoppgaver og beramme tilsyn der hvor ulovligheter fremkommer.  Det kan også komme tilsyn dersom en leietaker eller nabo varsler kommunen.
Pålegget om å søke bruksendring er ikke innført for moro skyld eller fordi kommunen skal ha inn noen ekstra kroner i gebyrer.  Søknadsplikten gjelder for å sikre at boligene er trygge, spesielt i forhold til brannsikkerhet.  Og at de oppfyller visse bygningsmessige kvalitetskriterier, for eksempel lysinnslipp i rom.

Tenker du på å leie ut rom eller hybel må du absolutt ikke gjøre dette hvis de ikke er godkjent for varig opphold.  Du kan komme i erstatningsansvar hvis det skjer en brann for eksempel.

Kjære boligkjøper, ikke ta lett på dette!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *