Hvordan skape et hjem i en nybygd leilighet?

Veldig mange av de som kjøper leilighet i nybygg er godt voksne mennesker som vil bo mer sentralt. De velger gjerne et prosjekt i et såkalt knutepunkt med enkel tilgang til offentlig transport.  Ofte må de gå ned i m2 størrelse på boligen, og de flytter gjerne fra en enebolig de har eid i mange år. 

Bekymringen kan være, hvordan i all verden skaper jeg meg et hjem i en moderne leilighet?

Jeg råder mine kunder fra 55 år og oppover å tenke fremover når de skal kjøpe seg ny bolig.  Velg en bolig med såkalt universell tilgjengelighet, først og fremst heis, og tenk over muligheten for å benytte deg av kulturtilbud, handel og service.  Sentral beliggenhet i byen eller bygda være vil som regel være viktig, også friheten ved å ha enkel tilgang til offentlig kommunikasjon.

Dersom du skal få alt dette er en prosjektert eller relativt nybygd bolig som oftest løsningen.  Statistikken viser at rundt 50% av boliger av denne type blir solgt til godt voksne mennesker.  De har råd til det og dessuten tikker det inn mange bokser i forhold til hva de etterspør.

Les også:  Slik ble hun boligeier på 8 dager

Noen av mine kunder er engstelige for å se på denne type boliger.  De føler at boligene er kalde og upersonlige.  Og de er redd for å bo for tett på andre og engstelig for støy og larm. 

Kanskje kjenner du deg igjen i dette?

La meg ta det siste først.

Støyproblemer er svært lite utbredt i nyere leiligheter. Er det midt i byen eller på populære steder som for eksempel der jeg bor, Sørenga i Oslo, vil det være støy fra folkelivet utenfor.  Men ikke vær engstelig for støy fra naboleilighetene.  Det er veldig strenge støykrav i nyere boliger. Det skal mye til før du hører noe fra naboen.  Derfor –  på et rolig sted vil du garantert ikke oppleve støyproblemer. Også støy utenfra blir stengt ute når du har vinduene igjen.  I eldre gårder, med all sin sjarm og ynde, kan det derimot være svært lytt mellom etasjene.

For tett bebyggelse?

Dette er dessverre sant mange steder, særlig i Oslo og større byer.  Tomteprisene er så drøye at utbyggerne er nødt til å benytte seg av maks utnyttelsesgrad.  Her gjelder det å være skjønnsom ved utvelgelsen av den konkrete boligen.  Velg bolig med utsyn.  Det behøver ikke være panorama utsikt, men sørg for at du får noen hyggelige glimt ut av vinduene eller fra balkongen.  Er leiligheten lavere ned, ville jeg lagt vekt på nok lys, for eksempel ved å se etter hjørneleiligheter.

Så ikke la deg automatisk skremme av at boligene i et kompleks ser ut til å ligge tett på hverandre.  Let heller etter de rette åpningene!  Boligene er priset ulikt, spesielt i forhold til intern beliggenhet.  Og de med mest lys og utsyn er dyrest. Slik er markedet….

Derfor må du finne ut hva du kan leve med. Men ikke gi opp før du har undersøkt forholdene.

Så til det egentlige poenget med denne epistelen:

Hvordan kan jeg gjenskape det hyggelige hjemmet mitt i en bolig med bare lyse flater, et helt standard kjøkken, baderomskabin, betongtak med striper og standard parkett?

Skal vi være ærlige så har svært få nybygg prosjekter særlig høy standard.  Det ser temmelig likt ut overalt og utbyggerne sparer ofte inn på kvaliteten der de kan.

Men vær klar over at hvis du er tidlig inne på et prosjekt, har du rett til endringer og tilvalg.  Da kan du gjøre om romløsningen og velge andre materialer som gir det boligen en mer personlig stil.

Vi kjøpte i 2012 en bolig på Sørenga. 

Det var opprinnelig en 4-roms leilighet med stue og kjøkken i et langt smalt rom.  Dette synes vi ble vel trangt, og dessuten stengte det siste soverommet for gjennomgående lys i boligen.  Vi fjernet derfor dette soverommet, fikk flyttet kjøkkenet inn der hvor det skulle være soverom, åpnet opp og fikk en gjennomgående løsning med utsyn til begge sider.

Vipps ! –  der forsvant et soverom selvfølgelig. Men det var det verdt for å få gjennomlyset.

Vi har klart oss veldig greit med de to soverommene. Kombinert arbeids og gjesterom i det ene enden av leiligheten og vårt soverom med tilknyttet bad i den andre enden.

Et tips til gjesterommet:
Kjøp skapseng. Da slipper hele rommet å fylles opp av sengen og du får plass til hjemmekontor i tillegg.  Sengen dras ned når barnebarna skal sove over eller det kommer gjester.

Leiligheten vår var temmelig upersonlig i utgangspunktet. Vi bestemte oss for å spandere noen nye møbler som passet til den smale stuen.  Gode varige møbler, sannsynligvis de siste vi kjøper i livet:)  Spisebordet er det sentrale, her sitter vi bare vi to eller sammen med flere når vi har gjester.  Det fungerer like bra til begge formål.

Kjøkkenet ble litt lite med den nye løsningen.  Derfor har vi fått laget en liten ekstrabenk som slås opp og ned fra veggen når vi trenger ekstra benkeplass.

Vi bodde tidligere i et gammel trehus på Vålerenga.  Som vi rehabiliterte selv og eide i 30 år. Bevaringsverdig med bøtter av sjarm bare i “seg selv”.

Etter noen år i utlandet på 90 tallet, har vi samlet opp en del persiske tepper og håndlagde møbler.  Når vi fikk med oss disse samt all grafikken vi har samlet opp gjennom årene, var den nye leiligheten plutselig blitt VÅRT hjem.

Venner fortalte oss:

“Nå kjenner vi oss igjen.  Dette er dere.”

Det er du, din smak og dine ting som  skaper et hjem

Det jeg vil fortelle med dette er at det er fullt mulig å gjenskape den gode gamle atmosfæren selv i en noe tannløs nybygd bolig.  Men regn ikke med at du kan ha med deg alle møbler fra huset ditt!

I fjor gjorde vi en liten oppgradering og malte noen kontrastfarger på en del vegger. Det er jo plutselig blitt “in” å ha farger. Det har gjort leiligheten enda lunere.

Jeg skriver ikke dette for å fortelle hvor fint og flott vi har det, men for å si noe om at det er ikke selve leiligheten som skaper hjemmet, men deg selv,  dine ting og din smak.  Og det du bringer med deg inn i boligen.

Søk gjerne hjelp og planlegg nøye!

Hvis du tenker på å kjøpe en bolig som ikke er bygget enda hjelper jeg deg gjerne.

For eksempel med å se på muligheter og hjelpe deg overfor utbygger for å få tingene slik du vil ha dem.  Og ikke minst kvalitetssikre prospektet, om boligen og området blir slik de lover det skal bli.

Jeg har jobbet med prosjektutvikling i nyboligprosjekter og kan faget. I tillegg til at jeg har hjulpet ganske mange i målgruppen godt voksne med å kjøpe bolig de siste 6 årene.

Last også gjerne ned mitt gratis tipshefte “Skift bolig mens du kan

Her får du tips til hvordan du kan planlegge for et nytt liv.

 

 

 

2 Comments

trudet

Du skal få tipsheftet mitt, dessuten sender jeg deg en mail om det vi snakket om i telefonen. Mvh Trude Larsen

Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *