Er kupping mest lønnsomt for selger eller kjøper?

Kupping av boliger, som betyr at boligen selges med bud direkte fra kjøper til selger, uten budrunde, er økende nå om dagen.  Lønner dette seg, og tilfelle for hvem – selger eller kjøper?

Det er det fullt lovlig å gi et privat bud på en bolig som er lagt ut for salg.  Selger kan akseptere budet og trekke boligen fra markedet.  Til ergrelse for deg som har tenkt deg på visning eller legge inn bud.

Kupping er et spørsmål som har vært drøftet i utvalget som lager forslag til ny Eiendomsmeglerlov.  Men det er tvilsomt om det skjer noe med det siden et forbud vil begrense avtalefriheten som er regulert i andre lover.

Megler har ikke lov til å medvirke i prosessen med kupping, det strider mot god meglerskikk.  Norges Eiendomsmeglerforbund og de fleste meglere fraråder selgerne å godta bud før visning.  Argumentet er at det som regel vil lønne seg å vente på budrunden.  Med det menes at selger sannsynligvis vil oppnå en høyere pris hvis megler gjennomfører en budrunde.

Kupping skjer som oftest i et presset marked, når det er selgers marked og mange som ønsker seg den samme boligen.

Men hvis eiendomsmeglernes argumenter er sannheten og selger oppnår høyere pris ved å vente på budrunden, må det jo bety at det vil lønne seg for kjøpere å gi private bud ?

Ikke bare får de sikret seg boligen, de får også muligens boligen til en lavere pris enn gjennom å vinne en budrunde.

Jeg vet ikke svaret. Dette er ikke eksakt vitenskap og diskusjonen rundt dette er et eksempel på at argumenter brukes ut ifra hvilket ståsted de ulike aktørene har. 

Eiendomsmeglerne ønsker nok å ha hånd om hele salgsprosessen, inklusive budrunden. Det å få i gang en budrunde og få prisen så høyt opp som mulig, er et av kronargumentene for å benytte megler ved salg. Og hva skjer hvis det viser seg at selger og kjøper fikser dette selv ?

Jeg er enig i at kupping i prinsippet ikke er bra fordi det fører til uforutsigbare spilleregler   Når først en bolig er lagt ut for salg bør alle kunne få sjanse til å både se boligen og gi bud på den. På like vilkår og med samme tidsfrister.

Dessuten kan det innebære risiko for deg som er kjøper:

Kan hende sikrer du deg drømmeboligen ved å kuppe.  Men er du sikker på at du betaler riktig pris?  Du får aldri kuppet på prisantydning og må gå et stykke over for å få selger til å akseptere.  Og på hvilket grunnlag er prisantydningen satt?  Er den høy eller lav i forhold til markedet?  De fleste kjøpere har ikke detaljert innsikt i boligers markedsverdi fordi analyseverktøyene er forbeholdt profesjonelle.  Du kan derfor kan risikere å betale for mye.  Markedet er selektivt og vi vet aldri helt sikkert før budrunden starter hvor attraktiv en bolig virkelig er . Er du i en budrunde får du en sjekk på om andre er villig til å betale det samme som deg.

Les også:  Hvorfor går noen boliger langt over prisantydning?

Når det er sagt, ser ingen moralske betenkeligheter ved å hjelpe en kjøper som ønsker å gi bud før visning. Forutsatt at jeg har brukt mine profesjonelle verktøy for å sjekke hva som er riktig markedspris.  Og at jeg med rimelig sikkerhet kan si at budet de gir ikke utsetter dem for unødig risiko ved å betale for mye.

Det er ikke alltid det lønner seg å være den snilleste jenta i klassen?

Eller hva tenker du?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *