Kjøp av bolig. Reguleringsplaner til besvær.

Du som skal kjøpe bolig er sannsynligvis også interessert i hva slags bygg og virksomhet som drives i nabolaget og hvilke planer det er for området.  Da vil reguleringsplaner og informasjon om plansaker være viktige informasjonskilder.

Men hvor opplysende er det som vedlegges fra meglerne i selgers salgsoppgave? 

Ofte svært lite opplysende er min påstand.  For å ha “ryggen fri” og påse at selgers opplysningsplikt overholdes, blir det ofte pøset på med papirer og utdrag fra diverse plandokumenter i salgsoppgaven.  Eller henvisning til hele kommuneplaner.

Vanskelig å skille ut det vesentlige

Det er ikke gitt at kjøperen, som oftest en vanlig forbruker, skal kunne skille ut det som er vesentlig og uvesentlig i disse papirene.  Som boligkjøpsrådgiver og utdannet eiendomsmegler, sliter jeg også ofte med å finne å sile ut den vesentlige informasjonen.  Det kan ta ta tid å finne ut hva som egentlig er planlagt i området. Jeg oppfordrer ofte kjøper til å spørre megler, helst skriftlig, om det er noen umiddelbare planer om utbygging i nærområdet som vil berøre den aktuelle boligen.  Dersom megler må svare skriftlig tilbake vil han eller hun som regel legge seg litt i selen for å gi riktig svar.  Hvis ikke har megler sviktet sin undersøkelses og opplysningsplikt.  Denne plikten er til stede uansett om det kommer et spørsmål fra potensiell kjøper eller ikke; I henhold til Eiendomsmeglerlovens § 6-7, pkt 10 er oppdragstaker – les eiendomsmegler -“pliktig til å gi skriftlig informasjon om endelige offentlige planer som kan ha betydning for handelen”.

De fleste kommuner har informasjon om planer og planområder på nettet.  I Oslo finner du det på planinnsyn.  Er det en mindre kommune kan du ringe og snakke med de som driver med plan og utbygging, og du vil som regel få god service.

Megler bør undersøke og informere konkret

Det mest forbrukervennlige vil være at eiendomsmegleren tar seg tid til å undersøke og informere om pågående plansaker som berører eiendommen som er til salgs.  Desto enklere det er å finne ut hvilke planer som berører eiendommen jo større plikt har eiendomsmegleren til å informere. For eksempel hvis han eller hun bare kan klikke seg videre på kommunens nettsider å finne informasjonen. Dette bør være et minstekrav. Praksisen varierer fra megler til megler.  Noen nøyer seg med å hente inn standard plandokumenter og legge disse i salgsoppgaven.

Sjekk på kart

Lurer du på om det er områder som er egnet for utbygging i nærheten av boligen du vil kjøpe, kan du  få litt hjelp av å titte nøye på kartet på finn.no.  Zoom inn og se hvilke bygninger som omgir boligen eller leilighetsbygget.  Er det et etablert område som er fullt utbygget er det mindre sannsynlig at det kommer noe nytt som vil påvirke boligen på en negativ måte.

Til slutt er det viktig å påpeke at du aldri er 100% forsikret mot at det kan komme bygninger eller anlegg i nærheten av boligen du kjøper.  Selv om det å endre vedtatte reguleringsplaner er en krevende prosess som ofte ikke fører frem.

Er du i tvil om noe rundt dette i forbindelse med en bolig du vil kjøpe, er det bare å ta kontakt. Så finner vi ut av det.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *