Hvilke faktorer fordyrer boligkjøpet ditt?

Svaret jeg burde gi er muligens “ha’kke peiling”.  Det er så mange forhold som spiller inn at det er umulig å gi et eksakt svar.

Men en ting har jeg oppdaget:
Dersom du vil ha det som alle andre etterspør, da må du betale merDette er tydelig å observere i dagens marked som er ganske balansert med et snev av kjøpers marked. Samtidig ser vi at enkelte boliger kan gå veldig høyt.

Etterspørsel + knapphetsfaktor = høy pris

Som boligkjøpsrådgiver hjelper jeg kundene med å estimere markedsverdien på boligen de vil kjøpe og gir dem en oversikt over mulige bud slik at vi kan sette en fornuftig grense i budrunden.  Noen ganger overraskes vi over hvor høyt enkelte boliger kan gå, men som regel treffer det ganske bra.

Etterspørsel er et nøkkelord.  Er det mange som vil ha boligen blir det en heftig budrunde og en høy sluttpris.  At mange vil ha den samme boligen kan skyldes at den er veldig attraktiv og flott, men vel så ofte er det fordi den har noen knapphetsfaktorer som er vanskelig å oppnå i området hvor boligen ligger.

Dersom du er opptatt av å ikke sette salgsrekord, eller ditt budsjett setter begrensninger, bør du være obs på følgende faktorer:

  • Garasjeplass eller privat parkering øker prisen på boligen, spesielt i sentrale strøk med få parkeringsplasser
  • Stor fin og vestvendt balkong øker prisen, spesielt i strøk med eldre bebyggelse og få balkonger
  • Heis øker prisen på boligen, særlig i områder med mange boligkompleks uten heis
  • Egen hageflekk og bakkekontakt i områder med få rekkehus og eneboliger gir uforholdsmessige høye boligpriser på denne boligtypen

Les også:    Bare MÅ ha det

Jeg sier ikke at du ikke skal etterspørre fordyrende faktorer hvis de er virkelig viktige for deg og du har råd til det.  Men det kan være verdt å tenke på om et gode, som for eksempel en garasjeplass, skal belønnes med nesten en million høyere pris enn “normalt” fordi alle som byr er kjempeopptatt av å få akkurat dette. Vår kunde var i dag med i en budrunde som vi bestemte oss for å tre ut av på et tidspunkt fordi det gikk uforholdsmessig høyt.  “Alle” budgiverne, som var i aldersgruppen senior, ville ha garasjeplassen og den store balkongen.  Hun bestemte seg for å satse på å ha bil i sitt andre “hjem” på landet og heller klare seg med kollektivt i tjukkeste Oslo.  Det tenker jeg er en klok beslutning som vil forenkle vår videre boligjakt adskillig.

Trenger du hjelp til å prioritere og se muligheter sparrer vi gjerne med deg.

Slik kan du få hjelp til boligkjøpet

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *