Har du egentlig god tid til å endre bosituasjon?

Mange som søker hjelp til kjøp av bolig er eldre som har innsett at deres nåværende bolig er for stor eller lite egnet å bli gammel i.  Deres åpningsreplikk i innledende samtale er veldig ofte: “Vi har veldig god tid”.  Mon det, og er det lurt å tenke slik?

Det er helt forståelig å tenke at det ikke haster.  Bare erkjennelsen av at det er best å kvitte seg med den boligen som du er blitt så glad i er en krevende prosess.  Dermed blir det vanskelig å ta steget ut i en konkret og fokusert boligjakt.  Selv om du skulle få hjelp og de finansielle rammene er i orden.

For noen er det lystbetont å skifte bolig i moden alder.  Det er kanskje starten på en ny livsfase med muligheter til å bruke mer tid på seg selv.  Akkurat like lystbetont som det var å se etter ny bolig når barna var små og dere trengte mer plass.  Livet gikk videre og bød på nye muligheter.

Men å skifte til sin siste bolig i livet føles veldig ofte ikke på samme måte.  Det kan kjennes som om det er noe man MÅ gjøre for å kunne møte alderdommen.  Dermed blir det fornuften og ikke lysten som styrer. I tillegg kommer tanken på all rydding, arbeid og beslutninger som følger med i en flytteprosess.  Kreftene og pågangsmotet er kanskje ikke det samme lenger?

Les også:  Hvorfor der det så vanskelig å planlegge for alderdommen

Disse psykologiske faktorene, som jeg møter veldig ofte, tror jeg er viktige årsaker til at den faktiske boligjakten utsettes eller det famles med å fatte nødvendige beslutninger.

Les også:    Bedre liv i ny bolig

Det nytter ikke å presse folk men noen viktige påminnelser om at tiden ikke er uendelig kan saktens være på sin plass:

  • Du blir ikke yngre og sprekere med årene
  • Du eller din partner kan få helsemessige problemer som gjør flytting enda vanskeligere
  • Det blir ikke lettere å fatte beslutninger når man blir eldre
  • Garasje, boder og loft blir tømmes ikke av seg selv mens du venter
  • Drømmeboligen du har sett etter i 3 år dukker sannsynligvis ikke opp dette året heller

Dette høres kanskje moraliserende ut.  Det er ikke meningen.  Ei heller er det meningen å tvinge folk til å flytte fra sitt kjære hjem.  Nåværende bolig kan for eksempel tilpasses alder og helsemessige utfordringer, hvis det lar seg gjøre.  Bare vær klar over at vedlikeholdsbehovet forsvinner ikke.  Det siste er vel noe av grunnen til at mange eldre ønsker å kjøpe seg ned i størrelse og vil bo i leilighet med heis.

Ta kontakt for et uforpliktende møte om din boligsituasjon.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *