Boligpsykologi for dummies

Jeg blir stadig spurt av mine boligkjøpskunder og andre om hvordan de før oppføre seg på visning og i budrunder dersom de er interessert i en bolig som er til salgs. Hvilken adferd fører til at jeg får tilslaget på drømmeboligen?  

Bomull i hodet

Det er ikke det minste rart at folk er usikre på dette.  Står du i en kjøpsposisjon er du interessert i å betale minst mulig for boligen eller i alle fall riktig markedspris.  Redselen for å bli lokket til å betale for mye er fremtredende hos mange.  Ikke så rart så lenge de vet at megleren som de skal forholde seg til og forhandle med,  er betalt av selger for å oppnå høyest mulig pris.  I tillegg må du forholde deg til konkurrenter som er interessert i den samme boligen.  Dette krydret med alle tips i media og fra venner og kjente om hva som er lurt å gjøre, bidrar til å gjøre forvirringen blir total og bomullen fyller hodet ditt.

Vær deg selv og ta et skritt av gangen

Jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan du skal forholde deg til alle disse utfordringene.

Men jeg har noen tips om hva du IKKE bør gjøre dersom du er i en kjøpsprosess og fatter spesiell interesse for en bolig:

  • Ikke vær redd for å spørre megler masse spørsmål om boligen eller fremstå “alt for interessert”.  Du er kanskje redd for at dette kan bli brukt mot deg i forhandlingene?  Men det er verre om du skulle gå glipp av verdifull informasjon.  Dessuten er de fleste salgsmeglere vant til at folk ikke nødvendigvis blir med i budrunden selv om de tilkjennegir interesse for boligen.
  • Gi blaffen i konkurrenter.  Du er på visningen fordi du har vurdert at du har råd til å kjøpe denne boligen.  Du stiller likt med alle andre .  Da er det viktigere å undersøke boligen nøye enn å tenke på at du kan tape budrunden dagen etter.
  • Ikke tenk på resultat men prosess når du er i budforhandlinger.  Målet ditt er selvsagt å få kjøpt boligen men vær rasjonell og formell i forhandlingene og ta skritt for skritt.  Tenk: “Nå er vi her, hva gjør jeg nå?” istedenfor “hvor skal dette ende?”  Det kan hjelpe deg med å bevare roen og handle rasjonelt. Bruk ventetiden mellom fristene til å tenke deg om eller søke råd hos noen du stoler på.

La følelsene spille på lag

Så finnes det uendeligheter av metoder og tips på hvordan du konkret bør gjøre, både gode og dårlige.  Det hjelper jeg mine kunder med hver uke, da fortrinnsvis de gode rådene:)

Jeg har ingen luretriks i ermet. Det aller viktigste jeg gjør er å bruke min erfaring og fagkunnskap for å skap å skape ro og trygghet rundt boligkjøpet.  Skape en tryggere atmosfære slik at de ikke glemmer seg selv og sine egne behov opp i all ståheien.  Følelser er viktige i et boligkjøp, men det fungerer best hvis de spiller på lag med deg.

Les også:   Hvem skal du lytte til i budrunden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *