Visningsforberedelser for dummies

Flertallet av boligkjøpere har ikke lest salgsmaterialet før de kommer på visning.  Det behøver ikke å være så vanskelig å undersøke litt om boligen før du bestemmer deg for å gå på visning.  Her er noen enkle tips.

Ikke la bildene styre dine valg

La deg gjerne friste av flotte bilder av boligen og området, men la ikke det alene være avgjørende i forhold til om du skal bruke tid til å gå på visning på boligen.  Last ned prospektet på forhånd og gjør noen raske innledende undersøkelser, så sparer du både tid og penger. Kanskje også ergrelser fordi boligen ikke var slik du trodde.

Bruk noen minutter på å sjekke følgende:

  • Hopp over salgsargumentene og de generelle beskrivelsene i innledningen av prospektet.
  • Gå rett over på tilstandsrapporten og egenerklæring fra selger og merk deg hvilke tilstandsgrad – TG de ulike delene av boligene har.  Sammenlign dette med bildene i salgsoppgaven, det er ikke alltid slitasje vises på bildene
  • Av nøkkelinformasjon er det innledningsvis lurt å se på det som gjelder eiendommens utgifter og økonomi.  Tenk over om dette matcher ditt budsjett og planlagte månedlige bokostnader.  Sjekk også omkostningene, er det en selveierbolig blir disse betydelige og må regnes inn i budsjettet.
  • Prisantydning – forsikre deg om at du har råd til å kjøpe for minst prisantydning, de færreste selger vesentlig under dette.
  • Se på planløsningen – ikke bare på bildene.  Denne bør passe ditt behov for antall rom og størrelse på rommene, eller i det minste ha potensial for den planløsningen du trenger.
  • Er det noe som er viktig for deg og som du ikke finner ganske raskt i prospektet, skriv ned spørsmålet og spør megler på visningen.

Blir det alvor må du undersøke mer!

Dersom du faller for boligen på visning og bestemmer deg for å by må du brette opp ermene og undersøke materialet på nytt, denne gangen mye mer nøye.  Er boligen i et borettslag eller sameie bør du be megler om papirene fra forretningsfører om dette, enten på visning eller via mail.

Som kjøper har du en selvstendig undersøkelsesplikt og har du oversett opplysninger er det for sent å klage i ettertid.

Les også:          Hvem bærer risikoen i bolighandelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *