Hvorfor finner jeg ikke boligen jeg vil ha?

Etter å ha hjulpet over 75 boligkjøpere med å finne og kjøpe riktig bolig gjennom de siste par årene, har jeg samlet noen erfaringer omkring hvorfor det er vanskelig for folk å finne riktig bolig som stemmer både med drømmer og lommeboka. Og jeg spør meg selv, hvilke faktorer rundt bolighandelen kunne gjort livet lettere for dagens boligkjøpere?

Mennesker er forskjellig og har ulike ønsker og evne i forhold til å kunne ta seg frem på boligmarkedet.  Det kan være både økonomiske, praktiske og psykologiske faktorer som gjør at du ikke uten videre treffer blink når de skal kjøpe bolig. Så – hvilke barrierer som er vanskeligst å passere i jakten på ny bolig er vanskelig å gi noe fasitsvar på.

Men jeg våger meg allikevel på noen hypoteser:

  • Du føler at du har for kort tid i bolighandelen
    I dag legges en bolig ut på markedet en drøy uke før siste visning og budrunde.  Det betyr at du har en uke på deg til å sette seg inn i salgsmaterialet, gå på visning, undersøke boligens tekniske tilstand og potensiale samt klarlegge alle økonomiske faktorer knyttet til boligkjøpet.
  • Du har ingen angrefrist
    I det øyeblikk en kjøper har gitt et bud og selger har fått kjennskap til budet er det inngått en bindende avtale om kjøp.
  • Du føler stor usikkerhet rundt prisen
    Boliger blir lagt ut til en prisantydning som i de fleste tilfeller er i tråd med det som er er riktig markedspris.  Men det kan også ligge taktiske vurderinger bak prisingen, for eksempel å sette den noe lavt for å tiltrekke seg mange på visning.  Det kan også skje at prisen, uten at du selv er klar over det,  blir dratt unødig høyt opp i en budrunde fordi du lar deg rive med.
  • Du går på for mange visninger
    Det er vanskelig å plukke ut de riktige visningene på forhånd.  Det kan skyldes at annonsen ikke viser det sanne bildet eller at du har for dårlig tid til forberedelser. Dermed kan boligjakten bli et maratonløp som gjør at du mister fokus og gir opp i perioder.
  • Du føler usikkerhet rundt boligens tilstand
    Beskrivelsen av boligens tekniske tilstand har blitt veldig mye bedre ved innføring av av boligsalgs eller tilstandsrapporter.  Disse er adskillig mer informativ enn den gammeldagse verditaksten.  Allikevel har mange problemer med å lese og tolke denne.  Dette kan gå begge veier, enten at viktige ting blir oversett eller ting som lett kan fikses eller ligger et stykke frem tid før det må utbedres blir overvurdert.
  • Du har vanskelig for å se boligens potensial
    Det skal litt til for at en bolig du ser på klaffer 100% i forhold til dine behov og personlige smak. Allikevel kan det være mye potensiale for å få boligen slik du vil ha den.  Men du ser det bare ikke der og da.  Dermed kan du komme til å forkaste et godt utgangspunkt for å skape deg drømmeboligen

Cash is king

Jeg har ikke berørt økonomiske faktorer i ovenfor.  Personlig økonomi spiller selvsagt en dominerende rolle for deg som kjøper. Kartet må stemme med terrenget.  Min erfaring er at de fleste boligkjøpere etter en tids boligjakt evner å realitetsorientere seg i forhold til sin økonomiske evne.

Hva kan gjøres?

Dersom du kjenner deg igjen i beskrivelsene ovenfor lurer du sikkert på hva som kan gjøres for å komme forbi disse hindringene?

Politikerne legger rammer for hvordan bolighandelen skal foregå i Norge.  De har mulighet til å gjøre om lover og regler slik at kjøpers stilling styrkes.  Det er ikke utenkelig at det kan på sikt kan skje positive ting for kjøper på det politiske plan, da det har vært sterkt fokus på de mange klagesakene ved boligsalg de siste årene.

Til slutt kan de som selger boliger, støttet av forbrukermyndighetene, fortsette å jobbe med å forbedre reglene og metodene for hvordan boliger skal presenteres og hvordan handelen skal foregå. Det kan bidra til økt trygghet for kjøperne.

Lover og regler er ikke alt

I et fritt boligmarked er det ikke mulig å regulere seg bort fra alle interessekonflikter.  Det har stor betydning hvilket fokus sentrale aktører i markedet, for eksempel meglerbransjen har i forhold til å bidra til å skape større balanse i bolighandelen.

Så langt har det vært mye fokus på selgers behov og det forståelige ønsket om høyest mulig pris for boligen.  Derfor oppfattes megler av mange som først og fremst selgers representant.

Det er fullt mulig å ha fokus på å bryte ned en del av hindringene som kjøperne møter i boligmarkedet selv om du er eiendomsmegler og så langt har levd av å selge boliger.   Det er Eiendomsmegler Krogsveen  et levende bevis på.  Vi har satset på boligkjøpsrådgivning gjennom selskapet Boligkjøpsrådgiver Krogsveen.

I tillegg har selskapet gjennom flere år fokusert på å jobbe med å kartlegge boligkjøpernes ønsker gjennom sitt boligsøkerregister.

Selv vi som er profesjonelle boligkjøpsrådgivere, kjenner på barrierene som møter kjøperne i en bolighandel.  Men vi har lært oss å i fellesskap med våre flotte kunder å komme forbi dem.  Det er vi stolte over.  Vi gleder oss til å fortsette å hjelpe flere kjøpere og sette kjøpers situasjon på dagsorden.

Dersom du har lyst til å vite mer eller har spørsmål om boligkjøp er du velkommen til å ta kontakt med oss i Boligkjøpsrådgiver Krogsveen.

Les også:             Slik gjorde de et trygt boligkjøp

GOD PÅSKE 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *