Hvorfor kuttes ikke prisene på nye boliger?

Aftenposten melder at utbyggerne avviser priskutt på nye boliger til tross for lavere boligpriser og overskudd av nye boliger til salgs.  Hvorfor gjør de dette og er det egentlig riktig når bruktboligselgere tilpasser sine priser til markedet?

Svært god lønnsomhet

I de siste par årene har vi lest om rekordsalg av nye boliger og svært gode lønnsomhetsmarginer for utbyggerne.  Derfor har de råd til å ha is i magen og sitte på mange usolgte boliger i en lang periode.  Slik luksus kan de fleste privatpersoner som er avhengig av å selge sin brukte bolig som regel ikke unne seg. Å sitte med to boliger vil være for kostnadskrevende for de fleste.   Dessuten ser de fornuften av å tilpasse sitt prisforlangende til markedet.  De erfarer at å insistere på en ønsket pris som markedet ikke er villig til å betale ikke fører frem.

Slik mekanisme gjelder tydeligvis ikke for nyboligmarkedet.   Vi har sett det tidligere, utbyggerne tviholder på sine priser og søker andre løsninger som for eksempel å leie ut eller la boligene rett og slett stå tomme. Kan hende settes prisene ned på noen få boliger hvis det er få igjen i prosjektet eller de åpenbart er priset for høyt i utgangspunktet.  Så sier de riktignok at de vil de justere prisene på nye prosjekter som legges ut, men her varsles det om at nye prosjekter muligens vil bli utsatt til markedet tar seg  opp eller de har fått solgt unna flere av de overprisede boligene.

Ubalanse

Det er åpenbart ikke sunt for dynamikken i boligmarkedet at lageret av nye boliger hoper seg opp fordi folk ikke tar seg råd til å kjøpe dem.  I tillegg til at prisen føles eller faktisk er for høy har vi usikkerheten omkring hvordan bruktboligmarkedet vil utvikle seg fremover.  Kjøper du en ny bolig som er ferdig om to år er du som regel avhengig av en god og relativ forutsigbar pris på den boligen du flytter fra.

Vær varsom med å kjøpe nybolig nå

Tatt i betraktning av at nyboligprisene ikke ser ut til å følge med på nedgangen i bruktboligprisene, er vi som boligkjøpsrådgivere svært tilbakeholdne med å råde folk til å kjøpe en ny bolig hvor prisen ble satt mens prisene var på topp og som i tillegg har kalkulert med at bruktboligprisene skal stige de nærmeste to år.

Ser vi at nyboligprisene også justerer seg etter markedet, blir saken en annen.
Den som lever får se – det blir spennende å følge med 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *