Hvorfor bruker ikke flere egen rådgiver når de skal kjøpe bolig?

Det er ikke vi som spør, men vår kunde Trine som har nettopp har kjøpt seg bolig med hjelp fra Boligkjøpsrådgiver Krogsveen. Det er jo en ganske komplisert prosess, legger hun til.

Bor utenlands og vil kjøpe bolig nå

Trine, som er bosatt i Afrika og jobber i utenrikstjenesten stolte etter hvert så mye på sine boligkjøpsrådgivere at hun overlot til dem å kjøpe boligen for henne – usett!  Målet hennes var å kjøpe en bolig nå før prisene stiger enda mer.

Selv om hun også kan bli litt usikker når hun leser om fare for renteoppgang og “boble” i boligmarkedet.  Også der stoler hun på sine rådgivere.  Til dette må vi si at vi ikke kan spå om fremtiden, men med det langsiktige perspektivet Trine har for sitt boligkjøp vil vi være svært overrasket om hun noen gang kommer til å tape på dette.

Nøkternt budsjett

Trine ville ha en bolig med 3 rom, nær offentlig kommunikasjon og videregående skole til sin sønn.  Det kunne gjerne være litt gammelt og “retro” men helst et bad som ikke trengte fullstendig renovering.  Det var også veldig viktig å holde seg innenfor et nøkternt budsjett, hun ønsket ikke å “bo seg i hjel” i periodene hvor hun jobbet hjemme i Norge.

Mulighet for utleie

Muligheter for å leie ut når i utenlandsperiodene var også viktig. Det er ikke nødvendig å kjøpe selveierbolig for å kunne leie ut uten å ha bodd ett år i boligen først.  Borettsloven § 5-6 (1)2 gir styret mulighet til å tillate utleie uten opptjent botid dersom andelseier har en “særlig grunn”.  Dette kan være som følge av arbeid,utdanning,militærtjeneste, sjukdom eller andre tungtveiende grunner.

Vi lette derfor etter både andels- og selveierbolig. Til slutt endte vi opp med 3 roms leilighet i et veldrevent sameie på Fjerdingby, i nærheten av Lillestrøm.  Her er det god kommunikasjon til Lillestrøm og tog videre til Oslo, samt mange gode videregående skoler.

Reorientering underveis

Før vi nådde målet var vi innom områder i randsonen av Oslo og Strømmen.  Vi oppdaget raskt at prispresset i hovedstaden nå presser seg utover i nabo kommunene.  Reorientering i forhold til område var derfor påtvunget underveis i prosessen.  Der var Trine en superkunde som stilte med åpent sinn og selv googlet seg frem til nye områder hun ville prøve ut.

Supert å få hjelp til hele prosessen

Trine syntes det var supert å få hjelp til hele prosessen:

“Både hjelp til  tenkingen på forhånd, søk underveis og gode råd for å justere prioriteringer var nyttig for meg.  Og ikke minst at noen tok seg av  visningene og budrundene.  Det er en komplisert prosess og flere burde bruke rådgiver når de skal kjøpe. Det var uvurderlig å få nøkterne, økonomiske råd og utregninger underveis”.

I midten av mars kommer Trine hjem og skal se boligen sin for første gang.  Vi venter i spenning!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *