Hjelp barna med bolig uten å angre

I følge en undersøkelse for en tid tilbake angrer 3 av 10 foreldre på at de har kausjonert for sine barn i forbindelse med boligkjøp.  Min spådom er at dersom du hjelper barna og deg selv på riktig måte vil du ikke angre.

Blid ung dame

Det har også kommet meldinger om at foreldre nå er litt mer tilbakeholdne enn for kort tid siden med å støtte barna ved boligkjøp.  I litt mer usikre tider blir det enda viktigere å ta bevisste valg.

Mange foreldre med voksne barn sitter med delvis eller helt nedbetalte boliger og tilgjengelig kapital. De unge sliter med  forskrifter som begrenser deres finansieringsmuligheter og er prisgitt et usikkert leiemarked. Da er det ikke rart at mange foreldre ønsker å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet eller vil gi dem tilgang til en trygg boligtilværelse.  Ære være dem for det.  Men her som på andre områder hvor penger er involvert,er det lurt å tenke forretningsmessig og ikke la seg styre av følelser.  Ikke kausjoner eller still sikkerhet i blinde.  Bruk heller fantasien og se muligheter som både du og barnet kan nyte godt av på sikt.

  • Du kan ta opp lån selv istedenfor å kausjonere  og låne videre barnet.  Husk å inngå skriftlig låneavtale og ta gjerne pant i boligen
  • Du kan kjøpe og eie boligen sammen med barnet i en periode.  Din del kan kjøpes ut når studiene er ferdig, inntekten er høy nok eller det kommer inn en partner som kan overta din del.  Avtal skriftlig at du skal ha glede av en eventuell prisstigning på din del.
  • Du kan ta opp lån og kjøpe en bolig, borettslag eller selveier, som barnet kan bo i mens han eller hun studerer eller etablerer seg.  Etter noen år vil den forhåpentlig kunne selges med gevinst og du vil ha finansiert egenkapital til ny leilighet som kan gis som forskudd på arv.
  • Du kan stille sikkerhet i egen bolig og kausjonere.  Hold beløpet så lavt som mulig, konferer med banken og avtal med sønn/datter hvor lenge kausjonsforholdet skal vare.
  • Du kan ta opp lån med sikkerhet i egen bolig og hjelpe dem egenkapitalen ved å gi forskudd på arv

Selv om følelsene ikke skal styre prosessen, er det viktig å kjenne på magefølelsen. Ikke strekk deg lenger enn det du har lyst til i forhold til egen økonomi og det livet du ønsker å leve.  Dersom du er så heldig å ha mulighet til å hjelpe barna dine på boligmarkedet vil du ganske sikkert føle både glede og lettelse over at de har nådd en viktig milepæl i livet. Hvorfor ikke dele litt av velstanden mens de er unge og trenger det som mest?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *