Er det trygt å kjøpe bolig privat?

Leser i Finansavisen om en boligselger som strever med å selge sin 1 roms leilighet på Skøyen som han har valgt å gå ut i markedet med uten å benytte seg av eiendomsmegler.  Han mener at mange kjøpere er engstelige for å kjøpe bolig privat. Er det grunn til å være skeptisk?

Boligrådgivning
Som boligkjøper har du nok ikke stått overfor denne problemstillingen svært ofte, idet maks 2% av boligene som annonseres på finn.no selges privat.  Men hva gjør du hvis akkurat din drømmebolig tilbys av en privat selger og ikke gjennom eiendomsmegler?
Jeg vil ikke tilrå å “skygge banen” bare på grunnlag av måten boligen selges på, men ville vært særlig oppmerksom på følgende :

Hva slags dokumentasjon av boligens standard foreligger?
Foreligger det takst, egenerklæringsskjema, prospekt, boligsalgsrapport eller annen dokumentasjon. Selger har opplysningsplikt og er ansvarlig for skjulte feil og mangler.  Men uten eiendomsmegler vil det mangle et et ekstra profesjonelt ledd som kvalitetssikrer at opplysningsplikten blir oppfylt og som selv kan komme til å stå til ansvar dersom dette forsømmes.

Følg med på budrunden.
Dersom det er en attraktiv bolig som ble solgt privat ville jeg som kjøper fulgt ekstra godt med på at budrunden gikk riktig for seg.  Meglerne er underlagt strenge regler for budgivning som private selger også i prinsippet skal følge.  Det er lite trolig at du blir lurt, men manglende profesjonalitet vil nok kunne forekomme. Be om en budjournal i ettertid.

Oppgjør gjennom profesjonelle.
Selger bør ha engasjert en megler,advokat eller bank til å foreta oppgjøret og sørge for at de økonomiske betingelsene i kjøpekontrakten oppfylles.  Og ikke minst at kjøpet tinglyses slik at du oppnår rettsvern.

Vær klar over at du ikke vil få tegnet kjøperforsikring ved privat salg.
Tilbyderne av disse forsikringene ønsker kun å tilby dette når salget går gjennom eiendomsmegler.

Forbrukermyndighetene har ivret sterkt for at privatpersoner skal kunne selge sine boliger selv.  Dette for å spare penger på honorar til megler.  De mener at kjøper er ivaretatt gjennom at selger er ansvarlig i henhold til avhendingsloven.   Jeg mener at eiendomsmegler, på tross av at han får sin provisjon fra selger, er et viktig profesjonelt ledd også for kjøper.  Boligkjøp vil derfor i hovedsak være tryggest dersom det går via en eiendomsmegler.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *